svängpalett

Ellagro utökar kapaciteten med QUASER vertikal flerop med svängpalett

Ellagro AB, en legotillverkare med anor från 50-talet och med produktionsanläggningar i både Västerås och Örebro, har utökat sin kapacitet med en vertikal fleroperationsmaskin med svängpalett. Maskinen är en Quaser MV154 APC och levererades av MaskinFransson.

Ellagro skapades genom en hopslagning av Lundbergs Plåt och Plåtspecialisten, där den förste bildades 1955 och den andre 1986.
Företaget har produktutveckling, laserskärning, plåtbearbetning, maskinbearbetning, svetsning och montering och arbetar i materialen rostfritt, stål, koppar och aluminium.
I dagsläget arbetar 40 personer på Ellagro och de omsätter ca 62 Mkr.

Faktaruta MV154APC-P
Styrsystem: Fanuc 31iMB med Manual Guide i
Palettstorlek 800 x 500 mm (2 paletter)
Max storlek arbetsstycke 800x500x370 mm (per palett)
Rörelser XYZ: 700 x 500 x 560 mm
Spindelkona: BT40 BigPlus
Max spindelvarvtal: 12000 rpm *
Spindeleffekt: 25 kW
Spolning genom spindel 20 bar
Snabbtransport: 40/40/32 m/min
Antal verktygsplatser: 48 st
Maskinens nettovikt: 9500 kg

På bilden syns Erik Ahlmark (Ellagro) och Stefan Hallonborg (MaskinFransson)

Trident TR56S med svängpalett kortar cykeltiderna hos Mora CNC Production AB

Fräsdornsspecialisten AB köptes 1986 av Bo Dahlström och tillverkade inledningsvis fräsdornar och hållande verktyg. Genom åren har företaget växlat till att i huvudsak agera legotillverkare till Svensk industri. Ökad efterfrågan ledde till att företaget år 2000 flyttade in i nya större lokaler och verksamheten renodlades till att enbart bestå av moderna cnc-produktionsmaskiner.

Sedan en tid tillbaka driver sonen Ingemar Dahlström företaget även om Bo fortfarande jobbar kvar.

Ingemar har utvecklat företaget vidare och har även breddat verksamheten med tillverkning av exklusiva delar till bl.a. snöskotrar under varumärket BilletX. I samband med att Ingemar övertog ledningen startades även ett nytt bolag. Det nya bolaget heter Mora CNC Production AB som bättre beskriver dagens verksamhet. Under 2013 kommer Fräsdornsspecialisten AB att fusioneras med Mora CNC Production AB.

"Vi jobbar ständigt med att effektivisera vår verksamhet och att tillgodose våra kunders krav kvalitet, precision och leveranssäkerhet", säger Ingemar. "Vi erbjuder toppmodern och effektiv fleroperationsbearbetning inom CNC-svarvning och fräsning. Vi fixar allt från kapning och bearbetning till härdning och slutbearbetning i alla typer av material från 5-500mm", fortsätter Ingemar.

Den senaste maskinen som har köpts in är en Trident TR-56S vertikal flerop med svängpalett. Maskinen, som helt nyligen har tagits i drift är mycket snabb och främst avsedd för BilletX-detaljerna, där nu cykel och ledtiderna kunnat kortas väsentligt.

”Vi har sedan tidigare 2st Quaser fleropar men valet föll den här gången Trident för dess mycket kompakta uppbyggnad, snabbhet och bättre lämplighet för lite lättare typer av bearbetning. Inte minst pris/prestanda gjorde valet enkelt. Jag tror aldrig tidigare vi fått mer teknik per krona”, avslutar Ingemar.

 

Faktaruta Trident TR56S

Styrsystem

Mitsubishi M70B

Palettstorlek

600 x 425 mm x 2

Max bordsbelastning

200 kg x 2

Spindelkona

BT40

Max spindelvarvtal

15000 rpm

Max effekt spindelmotor

11 kW

Spolning genom spindel

20 bar

Antal verktygsplatser

24 + 1

Nettovikt

5500 kg

Maskinen är dessutom utrustad med bäddspolning och automatisk dörr

Prenumerera på innehåll